Dierenartsencentrum Diamant 03/297 71 23
Dierenartsenpraktijk de Lindekens 014/50 25 23

Medische zorg

Onze diensten en behandelingen

Medische zorg

Onze diensten en behandelingen

Dierenartsencentrum Diamant en Dierenartsenpraktijk de Lindekens zijn praktijken voor gezelschapsdieren. Uw hond, kat, konijn, net als uw knaagdieren en vogels zijn van harte welkom!

  • Endoscopie
  • Internal Medicine Interne geneeskunde
  • Konijnen en knaagdieren
  • Medische beeldvorming
  • Orthopedics IVC Orthopedie
  • Preventieve zorg
  • Gedrag
  • Echografie en digital RX
  • Tandheelkunde
  • Cardiologie
  • Oogheelkunde
  • dermatology Dermatologie
  • Chirurgie
  • Microscopie
  • Fysiotherapie
  • Food Voedingsadvies
  • Hospitalisatie

Endoscopie

Endoscopie is met een kleine lens in het lichaam van het huisdier gaan kijken wanneer deze onder verdoving is.  Dit wordt gebruikt voor het onderzoek van slokdarm, maag, darmen, neus en luchtwegen. (gastroscopie, colonscopie, rhinoscopie, bronchoscopie,..) 

Kleine voorwerpen kunnen worden verwijderd zonder dat het dier geopereerd moet worden en er kunnen biopten (kleine stukjes weefsel) weggenomen worden voor weefselonderzoek.

Internal Medicine Interne geneeskunde

Interne geneeskunde is een zeer breed begrip. Deze discipline overkoepelt veel orgaanstelsels en bijgevolg ook veel aandoeningen. Enkele van de meest voorkomende problemen bij honden en katten die hier onder vallen zijn bijvoorbeeld: chronische maag darmproblemen, plots veel drinken en veel plassen, chronische nierinsufficiëntie, onverklaarbaar gewichtsverlies en hormonale aandoeningen zoals suikerziekte, de ziekte van cushing en hyperthyroïdie.

Belangrijk in de interne geneeskunde is gepaste apparatuur.

De dierenartsenpraktijk is daarom uitgerust met professionele apparatuur zoals een digitale echo -en radiografie toestellen, een endoscoop, microscoop
en verschillende apparaten om bloedanalyses uit te voeren.

Deze apparatuur maakt het onze dierenartsen mogelijk om complexere cases op te werken en deze dieren dus ook de beste behandeling te geven nadien. 

Vaak vereisen vele van deze aandoeningen een levenslange behandeling alsook regelmatige controles om de behandeling aan te passen en te optimaliseren. Ook voor deze opvolging kan u en uw geliefde huisdier terecht op de dierenartsenpraktijk.

Konijnen en knaagdieren

Ook de kleinste huisdieren krijgen bij ons de beste zorg. Omdat ze van nature prooidieren zijn, laten ze dikwijls niet merken dat ze ziek zijn. Daarom is het belangrijk om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan wanneer je konijn of  knaagdier zich anders gedraagt.

Ziekte gaan ze pas op een later stadium vertonen. Thuis is het belangrijk om goed te observeren en afwijkend gedrag te melden. Op dit vlak zijn jullie thuis de stem die zij zelf niet kunnen gebruiken.

Konijnen en knaagdieren hebben zeer specifieke behoeften en hebben een gevoelig maagdarmstelsel. Het is dan ook belangrijk om de juiste huisvesting in combinatie met voeding te geven. Ook hierin staan we jullie graag bij. 

Medische beeldvorming

Bij een radiologisch onderzoek worden er met behulp van röntgenstralen de weefsels en organen van het lichaam zichtbaar gemaakt.

Een radiografie kan ons helpen antwoorden te geven op de vragen: Wat is die dikte in de buik die de dierenarts heeft gevoeld? Hoest uw hond omdat hij een longontsteking heeft? Is die tumor uitgezaaid? Waarom komt die blaasontsteking steeds maar weer terug, is de blaas soms afwijkend? Zijn de achterpoten van uw hond verlamd vanwege een hernia?

Er wordt meer informatie verkregen over de beenderen en gewrichten: een breuk of barst in het bot, een bottumor, erfelijke aandoeningen zoals heupdysplasie of elleboogdysplasie, misvormde gewrichten door arthrose of artritis, een gescheurde kruisband van het kniegewricht, ...
Veel problemen worden zo opgespoord en kunnen dan ook correct behandeld worden.

Een radiografie is ook belangrijk om afwijkingen van de zachte weefsels te onderzoeken: problemen van de luchtwegen (tracheacollaps, longontsteking, longfibrose, astma, oedeem, ...) en het hart (hartvergroting) kunnen zo in beeld gebracht worden. In de buikholte worden de organen in beeld gebracht. Soms is er een speciale contraststudie nodig van het maagdarmkanaal, de urinewegen of gewricht- en peesschedes.

Door onze ervaring en met het gebruik van onze apparatuur zijn wij bij Dierenarstencentrum Diamant in staat om ook officiële foto's te maken voor heupdysplasie (HD). Deze foto's worden volgens standaard voorwaarden genomen en moeten voldoen aan hoge kwaliteitsnormen. De foto's worden opgestuurd naar speciale beoordelingsinstituten.

Orthopedics IVC Orthopedie

Orthopedie omvat alles over het steun - en bewegingsapparaat van uw huisdier. 

In ons dierenartsencentrum zien wij veel orthopedische patiëntjes. Vaak uit zich dat bij onze huisdieren in manken. Naast een goede diagnose waarbij ons digitaal rx-toestel zeer belangrijk is, is er vaak een gespecialiseerde ingreep nodig. Veel voorkomende ingrepen zijn kruisbandoperaties, knieschijfcorrecties, heupoperaties en fracturen (breuken) bij de hond en kat. 

Orthopedische operaties vragen een aangepaste anaesthesie en pijnstilling. Het succes van een ingreep hangt niet enkel af van de ingreep maar ook van de nazorg. Wij ondersteunen onze patiënten door de revalidatie te versnellen en verbeteren met fysiotherapie behandelingen.

Preventieve zorg

Voor de gezondheid van onze huisdieren raden we aan om jaarlijks op controle te komen. Hier bespreken we de nodige vaccinaties, ontworming, ontvlooiing en bijkomende onderzoeken/behandelingen. Voor deze jaarlijkse controles ontvangt u een herinnering per mail of post.

Gedrag

Voor een katten- of honden gedragsconsult kunt u bij ons terecht. Het gedrag van een dier geeft weer hoe een dier zich voelt en wat er in een dier omgaat. Het welbevinden van uw huisdier staat centraal in onze praktijk. In veel van onze consulten zien we één of meerdere problemen met betrekking tot het gedrag van uw hond of kat.

Gedragsproblemen betekenen niet altijd dat uw huisdier “gewoon ondeugend” of “oud” is. Vaak is het iets complexer en kan een bepaald gedrag een onderliggende oorzaak hebben.

Enkele voorbeelden van gedragsgerelateerde problemen bij katten zijn: onzindelijkheid, sproeien, angst, agressie, krabben op ongewenste plekken en conflicten met andere huisdieren.

Enkele voorbeelden van gedragsgerelateerde problemen bij honden zijn: agressie, verlatingsangst, angst voor onweer, onzindelijkheid, opspringen en blaffen.

Medische problemen kunnen ook ontwikkelen tot gedragsproblemen. Zo kan bijvoorbeeld het naast de kattenbak plassen door pijn leiden tot een zindelijkheidsprobleem. Vertoont uw hond of kat plots een vreemd of afwijkend gedrag, wacht dan niet te lang om in te grijpen. Hoe sneller het probleem wordt aangepakt, hoe gemakkelijker het meestal op te lossen is. We helpen u om ongewenst gedrag bij uw dier te vermijden en verhelpen. We geven graag uitleg waarom uw dier zich zo gedraagt en wat het gedrag uitlokt. Samen met u bespreken we mogelijke oplossingen.

Klik hier voor de vragenlijst van het kattengedragsconsult door Stefanie Stroeken

Echografie en digital RX

Echografie werkt met ultrasoon geluid, dat voor mensen niet hoorbaar is. Het geluid weerkaatst in het lichaam (echo's). Het apparaat rekent uit hoe sterk die echo is en van welke diepte de echo komt. Als er op een bepaalde plaats geen echo ontstaat, bijvoorbeeld bij urine in de blaas, maakt het apparaat deze plaats op het beeldscherm zwart. Als er veel echo's zijn, wordt het wit.

Waarvoor wordt een echo gemaakt?

De meest bekende echo bij mensen is de zwangerschapsecho bij vrouwen. Bij dieren wordt de echo ook gebruikt voor drachtigheidsonderzoek. Maar ook de andere buikorganen worden onderzocht bij een uitgebreide buikecho, zoals lever met galblaas, maag, darmen, milt, nieren, blaas en prostaat. Op de echo kan dan de vorm en structuur van de organen bekeken worden, en wordt er gelet op tumoren of uitzaaiingen. We kunnen in de organen kijken, zo kunnen we bijvoorbeeld zien of er een verstopping in de darmen zit of een steentje in de urineblaas.

Ook het hart kan door middel van echocardiografie onderzocht worden in ons dierenartsencentrum.

Hoe gaat het onderzoek?

Het is belangrijk dat uw dier nuchter is voor het onderzoek, omdat een volle maag en darmen het onderzoek van de buik kunnen bemoeilijken. Wij adviseren om uw dier 12uur voor het onderzoek geen eten te geven. Voor het onderzoek wordt uw dier geschoren, omdat haren veel storing op het beeld geven. We brengen een speciale gel aan op de kale huid. De gel zorgt voor een goed contact met de transducer van het echo-apparaat.

Hoe uw dier op de onderzoekstafel moet liggen, is afhankelijk van het lichaamsdeel dat onderzocht moet worden. Uw dier ligt bijvoorbeeld op de zij of op de rug, of hij kan blijven staan. Over het algemeen kan het onderzoek worden uitgevoerd bij het wakkere dier.

Zowel Dierenartsencentrum Diamant en Dierenartsenpraktijk De Lindekens zijn uitgerust met een echografietoestel. De meer gespecialiseerde echografieën vinden plaats in Dierenartsencentrum Diamant. Door continue bijscholingen nationaal als internationaal houden we onze kennis up to date ivm echografie.

Tandheelkunde

Tandheelkunde: tanden poetsen & gebitsreiniging

Algemeen

Een slechte adem bij uw huisdier is een eerste signaal van een probleem in de mond. Deze geur is een combinatie van tandplak, tandsteen, achtergebleven voedselresten en bacteriën. Dit leidt uiteindelijk tot tandvleesontstekingen en tandproblemen.

Om gebitsproblemen te voorkomen, is het belangrijk om ook bij honden hun tanden te poetsen en hun gebit regelmatig te laten controleren. De dierenarts zal bij een gebitscontrole eventuele abnormaliteiten met u bespreken en bekijken wat de opties zijn.

Door de tanden van uw huisdier te poetsen, voorkomt u tandplak. Doet u dat niet, dan kan de tandplak verharden en veranderen in tandsteen. Als het verhard is, is het moeilijk weg te poetsen en zal de dierenarts de tandreiniging onder algemene verdoving doen, om erger te voorkomen.

Als er geen reiniging plaatsvindt, dan kunnen er zich tussen het tandsteen, de tand en de rand van het tandvlees bacteriën nestelen. Dit veroorzaakt dan ontsteking van het tandvlees. Dat kan twee kanten op: of het blijft slechts rood en gezwollen, of er ontstaat parodontitis.

Bij parodontitis breidt de ontsteking zich uit naar het tandbot en de zachte weefsels rondom de tand, waardoor deze gaan rotten. Dan is de enige oplossing nog om deze slechte tand(en) te verwijderen.

Deze, soms onzichtbare, infectie is gevaarlijk voor de rest van het lichaam. De bacteriën kunnen zich dan verder uitbreiden via de bloedbaan en infecties veroorzaken in andere organen, zoals het hart, de lever en de nieren.

Tandenpoetsen: stap voor stap

Het poetsen, met speciale tandpasta voor honden/katten, van de tanden kan met een zachte tandenborstel voor baby's, een vinger tandenborstel of met een hondentandenborstel.

We raden aan om dagelijks de tanden te poetsen om tandplak te beperken. U leert dit best stapsgewijs aan, waarbij uw huisdier kan wennen aan het gevoel.

Indien het verder gevorderd is, dan dient het tandsteen onder narcose verwijderd te worden. Dit gebeurt ultrasoon. Het tandsteen wordt aan hoge snelheid los getrild, waarbij er warmte ontstaat. Er komt dus heel wat water bij kijken om zo de tand ondertussen te koelen.

Indien er losse tanden zijn, of tanden waarbij de wortels te ver bloot liggen, dan worden deze getrokken. Kiezen met meerdere wortels worden vaak doorboord om de wortels er stuk per stuk uit te halen. Nadien worden de gaatjes gehecht met verteerbare draad. De overige tanden worden terug mooi glad gemaakt door ze te polijsten.

FORL of tandresorptie bij katten

Deze aandoening komt regelmatig voor bij katten. Hierbij ontstaan er gaatjes in de tand, ter hoogte van de overgang naar het tandvlees. Dit is een zeer pijnlijke aandoening, die vaak gepaard gaat met ontsteking van het tandvlees. In sommige gevallen is het al verder gevorderd en breekt de tand af, waardoor de tandwortel achter blijft, ontsteekt en pijn veroorzaakt. Hierbij zien we vaak dat katten minder goed willen eten, janken/blazen als ze aan hun etensbakje zitten, overmatig kwijlen en vermageren. Alle aangetaste tanden dienen getrokken te worden. Soms is dit (na een tijdje) op alle tanden aanwezig. Belangrijk is hier om te weten dat een mond zonder tanden veel beter is dan een mond vol tanden die pijn doen.

Chronische stomatitis/gingivitis

Een andere frequent voorkomende aandoening bij katten is een chronische ontsteking van het tandvlees en de mondslijmvliezen. Dit zit meestal achteraan in de mond en de mondhoeken en is enorm pijnlijk. Het is nog niet echt gekend waarom deze aandoening zich ontwikkeld.

Deze aandoening is een overdreven reactie van het lichaam op tandplak/tandsteen, bacteriën, voedselresten, resorptie letsels,... Soms is een onderliggende ziekte de basis (kattenaids (FIV), katten leucose (FeLV) of calici).

Eerst kan er medicamenteus geprobeerd worden om de ontsteking te onderdrukken. Als dit niet lukt, is de enige optie om alle tanden te verwijderen. Vaak worden de hoektanden eerst gespaard, soms moeten die later dan ook nog verwijderd worden. In zeldzame gevallen blijft zelf dan nog een infectie achter en is verdere medicamenteuze behandeling noodzakelijk.

Cardiologie

Cardiologie wil met andere woorden zeggen “geneeskunde van het hart”.

Bij hartpatiënten denkt men vooral aan het oudere honden. Zo lopen kleinere rassen het risico op letsel aan de hartkleppen en grotere hondenrassen op hartspierziekten. Ook katten kunnen verschillende hartziektes krijgen.

Jongere dieren kunnen deze hartziekten ook krijgen maar daarbij worden er ook aangeboren hartafwijkingen gediagnosticeerd.

Het hart wordt tijdens ieder klinisch onderzoek gecontroleerd met de stethoscoop op hartritme, harttonen en intensiviteit. Naargelang van de bevindingen en/of het verhaal van de eigenaar wordt besloten tot verder onderzoek van het hart. Dit gebeurt door middel van echocardiografie, ecg en/of röntgenfoto’s.

Het hart speelt namelijk een belangrijke centrale rol in het lichaam. Een afwijking aan het hart heeft invloed op het gehele lichaam van uw dier.

Echocardiografie geeft het hart in actie weer en waarmee we afwijkingen kunnen opsporen, functie kunnen meten, bloedstroom meten en volgen en nog zoveel meer. ECG is een elektrocardiogram en geeft de geleiding, prikkelvorming en ritme van het hart weer. Röntgenfoto’s geven dan weer een overzichtsbeeld van hart en longen.

Deze technieken zorgen ervoor dat er een diagnose gedetailleerd kan worden gesteld, dat er een optimale behandeling opgesteld kan worden en dat de patiënt goed opgevolgd kan worden. De opvolging is van groot belang aangezien een groot deel van de hartziekten progressieve processen zijn. Zo kan er op het juiste moment een aanpassing gebeuren op korte en lange termijn.

Dierenartsencentrum Diamant is goed uitgerust met o.a. echo(cardio)grafietoestel, ecg en röntgenapparaat om deze cardiologische onderzoeken uit te voeren bij uw geliefde huisdier.
 

Mijn huisdier heeft een hartruis, wat nu?

Als de dierenarts bij uw hond of kat een hartruis gehoord heeft, wilt u graag weten wat dit inhoudt en of u hier iets mee moet doen. Het is dan belangrijk om te weten wat een hartruis is en wat het kan betekenen voor uw huisdier. Hieronder leest u wat een hartruis nu precies is en wat het wil zeggen.

Wat is een hartruis?
Het hart pompt het bloed met flinke kracht door het lichaam. Op meerdere plaatsen in en rondom het hart ondervindt deze bloedstroom weerstand. Dit is onder andere het geval als het bloed één van de hartkleppen passeert, bijvoorbeeld als het bloed vanuit het hart het lichaam ingepompt wordt. Ten gevolge van een vernauwing of lekkage ergens in het hart kunnen er wervelingen ontstaan, deze wervelingen geven de hartruis. Een hartruis kan door de dierenarts met behulp van een stethoscoop gehoord worden. Een werveling in de bloedstroom kan behalve door zo’n weerstand ook door een te hoge stroomsnelheid of een te stroperige substantie van het bloed veroorzaakt worden (bijvoorbeeld bij uitdroging).

Wat betekent het?
Een hartruis op zichzelf is geen ziekte maar kan wel een aanwijzing zijn dat er iets mis is met het hart. In het merendeel van de gevallen blijkt dat een dier met een hartruis ook echt iets mankeert aan zijn/haar hart. Dit kan bijvoorbeeld een lekkage van een hartklep, een vernauwing van een uitgang of een gaatje in het hart zijn. In een enkel geval heeft een hartruis niets te betekenen of ligt de oorzaak van de hartruis buiten het hart.

Als de dierenarts een hartruis bij uw huisdier hoort is het meestal niet mogelijk om zo te bepalen of er sprake is van een echte (hart-)ziekte en welke hartziekte dit dan is. Soms kan de plaats op de borstkas waar de dierenarts de hartruis hoort of de sterkte van de hartruis een indicatie geven van de waarschijnlijke oorzaak van de hartruis.

Hoe weet u of er echt iets mis is?
In de meeste gevallen kan het maken van een echocardiografie uitsluitsel geven over de oorzaak van de hartruis en of er sprake is van een hartziekte. Ook kan aan de hand van de echo bepaald worden of uw huisdier medicijnen moet krijgen en zo ja, welke. Er zijn tegenwoordig heel veel behandelingsmogelijkheden voor hartziekten, zowel preventief als curatief. Door een behandeling kunt u bijvoorbeeld vorkomen dat uw huisdier benauwd wordt of minder uithoudingsvermogen heeft.

Ook als uw dier geen klachten heeft en een goede conditie, is het in sommige gevallen verstandig om een echocardiografie te laten maken. Dit is mede afhankelijk van de diersoort, leeftijd en ziektegeschiedenis van uw dier.

Bij uw huisdier kan op verschillende momenten in zijn/haar leven een hartruis gehoord worden. Bij een pup of kitten is er vaak sprake van een aangeboren hartziekte. Bij een volwassen hond of kat kan de ruis veroorzaakt worden door een op latere leeftijd verkregen hartziekte. Als de dierenarts bij uw huisdier een hartruis hoort zal hij/zij altijd met u doorspreken of het voor uw huisdier verstandig is om een echocardiografie te laten maken.

Hartruis bij de volwassen hond:

Als de dierenarts bij uw volwassen hond op latere leeftijd voor het eerst een hartruis hoort, dan kan dit veroorzaakt worden door een verkregen hartziekte.

Hartruis bij kleine honden
Honden van kleine rassen of kruisingen, met een volwassen gewicht van minder dan 20 kilogram, hebben op latere leeftijd vaak last van aftakeling van één of meerdere hartkleppen. Door deze aftakeling kan de klep gaan lekken en deze lekkage is dan als hartruis te horen. We noemen deze aftakeling ook wel myxomateuze klepdegeneratie. Bij honden die deze hartziekte hebben merkt u vaak lange tijd aan de buitenkant niets, het enige symptoom is de hartruis die uw dierenarts hoort.

Hartruis bij grote honden
Honden van grote rassen of kruisingen, met een volwassen gewicht van meer dan 20 kilogram, kunnen op latere leeftijd soms ook hartproblemen krijgen. De meest voorkomende hartziekte bij deze honden is Dilatorische CardioMyopathie (DCM), maar ook infecties van de hartspier, klepdegeneratie, hartworm of andere hartziekten kunnen een hartruis veroorzaken.

Als u een grote hond heeft waarbij op latere leeftijd een hartruis wordt gehoord, zal de dierenarts altijd adviseren om verder onderzoek te doen. Met behulp van bijvoorbeeld een echocardiografie kan de aanwezigheid van een hartziekte bevestigd of uitgesloten worden. Het is bij een oudere hond van een groot ras of kruising ook zinvol om verder onderzoek te doen als uw huisdier op dat moment nog geen klachten heeft.

Mijn hond heeft een hartruis maar nergens last van
Soms kan het voorkomen dat de dierenarts adviseert om een echocardiografie te maken om een hartziekte te bevestigen of uit te sluiten, ook als uw huisdier (nog) nergens last van heeft.  Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als uw huisdier onder narcose moet of als de dierenarts in wil schatten in welk stadium van een mogelijke hartziekte uw huisdier verkeert. Afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond kan de dierenarts een ander advies hebben. Bepaalde rassen hebben meer kans op specifieke hartaandoeningen en soms kan er dan medicatie opgestart worden om een hartziekte te vertragen of het hart te ondersteunen.

Mijn hond heeft klachten (benauwdheid, hoesten, flauwvallen)
Het kan voorkomen dat uw hond symptomen heeft van een hartziekte. Dit kan bijvoorbeeld benauwdheid zijn, maar ook hoesten, flauwvallen of sneller moe worden. Als uw hond één van deze klachten heeft, in combinatie met een hartruis, is meestal aanvullend onderzoek nodig om uit te zoeken of de klachten het gevolg zijn van een hartziekte.

Bij hoesten en benauwdheid is het vaak zinvol om röntgenfoto’s van de borstkas te maken. Bij flauwvallen of snel moe worden, zal er vaker gekozen worden voor andere onderzoeken zoals een echocardiografie.

Hartruis bij een volwassen kat:

Bij veel katten wordt, als ze (jong) volwassen zijn, voor het eerst een hartruis gehoord. De hartruis wordt meestal ontdekt als toevalsbevinding tijdens het lichamelijk onderzoek voor een vaccinatie of sterilisatie. Soms wordt de hartruis gehoord bij een kat die ook ziekteverschijnselen heeft passend bij een hartziekte.

Een hartruis kan in een enkel geval een onschuldig fenomeen zijn, maar meestal hangt de hartruis samen met de aanwezigheid van een aangeboren of verkregen hartziekte.

Als uw kat een hartziekte heeft, wil dit niet altijd zeggen dat hij er ook last van heeft. Maar de aanwezigheid van een hartziekte heeft wel gevolgen voor de behandeling van uw kat, bijvoorbeeld bij een narcose of bij het geven van bepaalde medicijnen. Soms heeft de hartziekte ook gevolgen voor de levensverwachting en de kwaliteit van leven van uw kat.

Om voornoemde redenen zal de dierenarts altijd adviseren om een echocardiografie ofwel echocardiografie te laten maken als er een hartruis gehoord is bij uw kat. Op deze manier kan er bevestigd of uitgesloten worden of uw kat een hartziekte heeft en wat de oorzaak van de hartruis is.

De meest voorkomende verkregen ziekte bij de kat is Hypertrofische CardioMyopathie (HCM).

Hartruis bij een pup:

Als de dierenarts bij uw pup een hartruis hoort kan dit betekenen dat uw pup een aangeboren hartziekte heeft. Door een vernauwing van een uitgang, een lekkage van een hartklep of een gaatje in of bij het hart kunnen er wervelingen in de bloedstroom ontstaan, hoorbaar als een hartruis.

Een hartruis bij uw pup hoeft echter niet altijd te betekenen dat uw pup ook echt een hartziekte heeft. Sommige jonge puppy’s hebben een relatief groot hart ten opzichte van hun kleine lichaam. Er wordt per hartslag zoveel en zo snel bloed uit het hart gepompt dat dit een hoorbare hartruis geeft. Dit is een normaal fenomeen bij sommige jonge dieren en een dergelijke hartruis is onschuldig.

De dierenarts kan door alleen luisteren niet het verschil maken tussen een aangeboren hartziekte en een onschuldige hartruis. Als de hartruis heel luid en duidelijk hoorbaar is, wordt deze vrijwel zeker veroorzaakt door een hartafwijking. Een zachte hartruis kan onschuldig zijn, maar ook op een hartafwijking wijzen.

Sommige aangeboren hartziekten zijn door middel van een operatie of hartcatheterisatie te ‘repareren’. Hoe eerder deze reparatie plaatsvindt, hoe minder het hart overbelast is geweest en hoe beter de resultaten van de behandeling.

Als bij uw pup een hartruis wordt vastgesteld zal de dierenarts altijd een echocardiografie adviseren om de aanwezigheid van een hartziekte te bevestigen of uit te sluiten.

Hartruis bij een kitten:

Als de dierenarts bij uw kitten een hartruis hoort kan dit betekenen dat uw kitten een aangeboren hartziekte heeft. Door een vernauwing van een uitgang, een lekkage van een hartklep of een gaatje in of bij het hart kunnen er wervelingen in de bloedstroom ontstaan, hoorbaar als een hartruis.

Een hartruis bij uw kitten hoeft echter niet altijd te betekenen dat uw kitten ook echt een hartziekte heeft. Sommige jonge kittens hebben een relatief groot hart ten opzichte van hun kleine lichaam. Er wordt per hartslag zoveel en zo snel bloed uit het hart gepompt dat dit een hoorbare hartruis geeft. Dit is een normaal fenomeen bij sommige jonge dieren en een dergelijke hartruis is onschuldig.

De dierenarts kan door alleen luisteren niet het verschil maken tussen een aangeboren hartziekte en een onschuldige hartruis. Als de hartruis heel luid en duidelijk hoorbaar is, wordt deze vrijwel zeker veroorzaakt door een hartafwijking. Een zachte hartruis kan onschuldig zijn, maar ook op een hartafwijking wijzen.

Sommige aangeboren hartziekten zijn door middel van een operatie of hartcatheterisatie te ‘repareren’. Hoe eerder deze reparatie plaatsvindt, hoe minder het hart overbelast is geweest en hoe beter de resultaten van de behandeling. Bovendien is het van belang dat voor een narcose voor bijvoorbeeld castratie/sterilisatie duidelijk is of er iets afwijkend is aan het hart.

Als bij uw kitten een hartruis wordt vastgesteld zal de dierenarts altijd een echocardiografie adviseren om de aanwezigheid van een hartziekte te bevestigen of uit te sluiten.

Indien u vragen heeft, aarzel niet om Dierenartsencentrum Diamant of Dierenartsenpraktijk De Lindekens te contacteren.

Oogheelkunde

In onze praktijk kunnen ook patienten met allerlei oogaandoeningen terecht.

De oogaandoeningen zijn zeer divers.

Het meest frequent zien we letsels op het hoornvlies. Dit varieert van oppervlakkige, slecht-helende letsels tot diepe of perforerende letsels. We kunnen deze vaak met medicatie behandelen, in sommige gevallen is het gebruik van de Alger brush of chirurgie nodig.

Een afwijkende stand van de oogleden waarbij de oogleden omkrullen, naar buiten hangen of de oogspleet te ruim is kunnen chirurgisch behandeld worden. Ook voor haartjes die over de oogbol wrijven zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Verder zien we allerlei aandoeningen met een genetische oorsprong.

Van diagnose tot oogchirurgie, dierenarts Carolien Belmans helpt uw huisdier graag verder bij oogproblemen.

Bij ernstige problemen waarbij er afwijkingen zijn in de diepere oogstructuren werken we samen met een collega -oogspecialist.

dermatology Dermatologie

Binnen de dermatologie bekijken we alle afwijkingen van huid, haar en nagels.

Huidafwijkingen zijn vaak het gevolg van parasieten, schimmels of bacteriële infecties. Ook een te snel geprikkeld immuunsysteem kan aan de basis liggen van deze problemen. Denk bijvoorbeeld aan allergieën. Meer nog, huid en haar geven vaak een indicatie van de algemene toestand van het dier. 

Om de diagnose van bepaalde ziekten te stellen gebruiken we vaak de microscoop. Hierbij onderzoeken we afkrabsel, tape strips of stofmonsters. Bij bultjes of gezwelletjes doen we een punctie om de cellen onder de microscoop te bekijken. Soms is het nodig om biopten (stukjes weefsel) te nemen om tot een goede diagnose te komen. 

De dermatologie is een veelzijdig en een belangrijk deel van de diergeneeskunde.  Wie wil er niet dat zijn huisdier er mooi en verzorgd uitziet met zijn mooie glanzende vacht?

 

Chirurgie

In ons dierenartsencentrum streven we een hoog niveau van chirurgie na.  De huisdieren worden eerst grondig onderzocht voor er wordt overgegaan tot een ingreep. 

Alles begint bij een aangepaste anaesthesie (verdoving) met hoogwaardige monitoring van ademhaling-en hartfunctie en een goede pijnstilling!  Nieuwste technieken, steriliteit, kwalitatieve materialen,.. dragen bij tot het succes van een ingreep.

Onze dierenartsen hebben de Europese opleiding ‘weke delen chirurgie’ genoten aan de Europese school ESAVS.  Ons dierenartsencentrum is uitgerust om zowel standaardoperaties als ook meer geavanceerde chirurgie uit te voeren zoals sterilisatie, castratie, urineweg- en blaasoperaties, plastische en reconstructieve chirurgie , oogoperaties, maag-darm operaties, baarmoederonsteking, maagkanteling, preventief vastleggen van de maag, wegname van tumoren (milt, melkklieren, etc), ooroperaties, thoraxchirugie (hart en longen), orthopedische operaties, kijkoperaties (laparoscopie), etc.

Microscopie

Onder de microscoop kunnen we een hele nieuwe wereld ontdekken. Zo kunnen we mijten, die moeilijk te zien zijn met het blote oog, waarnemen of zelfs bacteriën en schimmels bekijken. Zo kunnen we bij een oorontsteking via een swab bepalen of een bacterie of een schimmel aan de basis van de ontsteking ligt.

Wanneer een dier een bultje of gezwelletje heeft, nemen we hiervan een punctie met een fijne naald. Zo kunnen we het celmateriaal bekijken onder de microscoop. Dit geeft ons een indicatie of een gezwel voortkomt uit ontsteking of eerder tumoraal van aard is.

Daarnaast kunnen we ook urine onderzoeken onder de microscoop. Zo kunnen we ontstekingscellen, kristallen en bacteriën bekijken. Op bloeduitstrijkjes zien we de rode bloedcellen, ontstekingscellen, bloedplaatjes en eventuele bloedparasieten. 

 

Fysiotherapie

Fysiotherapie, een leuke en interactieve manier om het revalidatieproces te versnellen en uw geliefde viervoeter pijnvrij te krijgen.

Binnen onze praktijk maken we gebruik van de volgende behandelingstechnieken:

  • Lasertherapie
  • Massage
  • Manuele therapie
  • Hydrotherapie
  • Balance boards, peanut, disk, obstakels en kegels
  • Warmte/koude behandeling
  • Behandeling met Tens toestel
  • Voedingsschema’s en oefeningen om overgewicht aan te pakken

hydrotherapie hond

Food Voedingsadvies

In de praktijk geven we graag gespecialiseerd voedingsadvies. Dit gebeurt op maat van uw huisdier en is afhankelijk van zijn gezondheidstoestand. Zowel dagelijkse gezonde voeding als specifieke dieetvoeding kan u bij ons verkrijgen.

Hospitalisatie

De dierenartsenpraktijk is voorzien van moderne hospitalisatie-units om uw huisdier te verzorgen na een operatie of voor medische verzorging (infuustherapie, monitoring etc.). In deze units kunnen we temperatuur en zuurstof gehalte controleren en is er camerabewaking. Katten en honden worden afzonderlijk gehospitaliseerd om stress zoveel mogelijk te beperken.

Protocol nachtelijk beleid

Wanneer uw dier ziek is en hospitalisatie nodig heeft, kan het worden opgenomen in onze hospitalisatie. Hier krijgen ze de nodige zorgen, medicatie en is er aandacht voor hun welzijn (Tender Love and Care). Dit wil zeggen dat jullie huisdieren ook soms ’s nachts of in het weekend in de praktijk moeten verblijven. Buiten onze openingsuren (9.00u - 20.00u) wordt de toestand van uw dier regelmatig door een dierenarts of assistente gecontroleerd en krijgt uw dier de nodige medicatie.

Hoeveel verzorging of controles er nodig zijn, hangt af van de toestand van het dier. Dit wordt zorgvuldig overlegd tussen de dierenartsen en de dierenarts zal dit bespreken met de eigenaar. Er hangen camera’s in de hospitalisatieruimte om uw dier ook vanop afstand in de gaten te houden en de inwonende assistente houdt uw dier ook in de gaten.

Buiten de openingsuren is het niet altijd mogelijk om de dierenarts te bereiken aangezien dit enkel voor spoedgevallen is. De eigenaar zal in onderling overleg op de hoogte gehouden worden van de toestand het dier.