Dierenartsencentrum Diamant 03/297 71 23
Dierenartsenpraktijk de Lindekens 014/50 25 23

FAQ

FAQ

Steriliseren ja of nee?

Het steriliseren van teven heeft veel voordelen:

 • Geen ongewenste nestjes
 • Geen kans op baarmoederontsteking meer
 • Beduidend minder kans op melkkliertumoren, bij steriliseren op jonge leeftijd
 • Minder kans op diabetes

Er zijn ook enkele nadelen:

 • Verandering van de vacht
 • Sommige honden kunnen incontinent worden (dit kan behandeld worden met medicatie)
 • Gewichtstoename (dit kan je voorkomen met de juiste voeding)

Vanaf welke leeftijd kan je je hond laten steriliseren?

Kleine rassen kunnen vanaf zes maanden gesteriliseerd worden (voor de eerste loopsheid). Grote honden best na de eerste loopsheid (ca. eenjarige leeftijd) en voor 2,5 jaar.

Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontwormen?

Puppy’s en kittens worden ontwormd op twee, vier, zes en acht weken leeftijd. Daarna elke maand tot zes maanden. Volwassen honden en katten worden best om de drie maanden ontwormd.

Hoe vaak moet ik mijn hond of kat ontvlooien?

Honden en katten worden best heel het jaar door behandeld voor vlooien en teken. Ook in de winter komen er vlooien voor!

Hond:

 • Pipetjes (Vectra, advantix): elke maand
 • Pillen (Bravecto): om de drie maanden
 • Halsband (Seresto): om de zeven tot acht maanden

Katten:

 • Afhankelijk van het pipetje kan dit maandelijks, om de twee maanden of om de drie maanden zijn (vraag raad aan je dierenarts)
 • Halsband (Seresto): om de zeven tot acht maanden
 • Pilletjes (Credelio of Comfortis): elke maand

Wat is een broodfokker en hoe herken ik een goede fokker?

Een broodfokker fokt honden met als enige doel om zoveel mogelijk winst te maken. Hij geeft niet om de gezondheid van zijn dieren. De moederdieren worden niet goed behandeld en moeten zoveel mogelijk puppy’s produceren. Deze puppy’s en kittens hebben vaak na aankomst bij de nieuwe eigenaar problemen zoals diarree, hoesten of snot.

De meeste goede fokkers leggen zich toe op maximum twee tot drie verschillende rassen. Het fokken van verschillende rassen vergt immers veel kennis en tijd. Winkels die meer dan drie rassen aanbieden kan je best vermijden!

Kijk je puppy goed na, is hij speels en levendig? Check de ogen, oren en de neus of ze vrij zijn van groene uitvloei. Natte vuile haren kunnen wijzen op diarree. Zwarte stipjes in de haren en veel krabben kunnen wijzen op vlooien.

Vraag zeker ook eens na of je de ouderdieren kan zien. Dit vertelt je heel veel over de pups, over hun karakter en hun gezondheid. De reu is niet altijd aanwezig.

Vraag zeker ook na of je het paspoort kan zien vooraleer je de puppy koopt. De pup moet een officieel europees paspoort hebben met de letter ‘BE’ op, dit geeft aan dat je hond van België afkomstig is. Pups uit het buitenland zijn vaak broodfokpups.

Let wel, goede fokkers hebben vaak lange wachtlijsten. Maar dit wachten is meer dan de moeite waard!

Mijn oudere hond komt moeilijk recht, is dit normaal?

Tachtig procent van de honden vanaf acht jaar heeft last van artrose. Dit is niet zomaar ‘oud’ worden, dit is wel degelijk aandoening die behandeld moet worden. Dit kan verholpen worden door een combinatie van een correcte voeding, de juiste supplementen, ontstekingsremmers/pijnmedicatie en fysiotherapie.

Ook 90 procent van de katten ouder dan 12 jaar heeft last van artrose.

Mijn hond of kat moet binnen voor een operatie, wat moet ik doen?

Je hond of kat moet nuchter zijn voor een operatie. Dit wil zeggen dat je de dag voordien het eten ‘s avonds wegneemt (ong. 12u op voorhand). De hond of kat mag nog wel drinken.

Mijn hond braakt, wat nu?

Braken kan verschillende oorzaken hebben (bacterieel, viraal, iets fout gegeten of voedselallergie...). Als de hond meerdere malen braakt of algemeen niet fit is, kan je best contact opnemen met de praktijk.

Mijn hond/kat drinkt veel?

Men spreekt over “te veel” drinken wanneer een hond of kat meer dan 100ml/kg/24u drinkt. Dit wil zeggen dat een hond van 10kg maximum één liter water per dag mag drinken. Veel drinken gaat vaak gepaard met veel plassen. Veel drinken en plassen kan wijzen op suikerziekte, nier- of leverproblemen en bij katten op schildklierproblemen. Neem hiervoor best contact op met de praktijk.

Doen jullie ook huisbezoeken?

Met de huidige COVID-19 regels doen wij geen huisbezoeken. Op de praktijk is alle nodige materiaal en apparatuur aanwezig om alle onderzoeken vlot te laten verlopen.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn konijn laten steriliseren/castreren?

Konijnen zijn groepsdieren en leven dus het liefst met een vriendje. De beste combinatie is een mannetje en een vrouwtje samen. Hierbij moet je wel letten dat je het mannetje tijdig laat castreren. Mannetjes kunnen al vruchtbaar zijn vanaf (drie tot) vier maanden en kunnen dus al nakomelingen krijgen! Mannetjes laat je dus best castreren vanaf drie tot vier maanden, vrouwtjes kunnen vanaf zes maanden gesteriliseerd worden (liefst een gewicht van min. één kg). Let wel op: een mannetje is nog drie tot vier weken vruchtbaar na castratie!

Niet-gesteriliseerde voedsters hebben meer kans op baarmoederontstekingen- en tumoren. Daarom laat je best ook het vrouwtje steriliseren.

Mijn konijn wil niet eten, wat nu?

Konijnen hebben een heel gevoelig spijsverteringstelsel. Ze zijn heel stressgevoelig en stoppen snel met eten door stress of pijn. Een konijn dat niet eet, kan snel achteruit gaan. Contacteer dus best tijdig een dierenarts!

Mijn hond gaat mee op reis, moet ik hiervoor iets doen?

Als je hond mee op reis gaat naar het buitenland, moet hij beschikken over een geldig paspoort met een geldige vaccinatie voor hondsdolheid (rabiës). Dit kan je terugvinden in een (belgisch) paspoort op pagina tien.  Andere vaccinaties zijn niet verplicht maar sterk aangeraden.

De normen verschillen sterk van land tot land: sommige rassen zijn in bepaalde landen niet toegelaten, andere moeten verplicht een muilband aan/bij hebben. Kijk dus zeker na of er voor jouw bestemming nog extra maatregelen nodig zijn!

Bij vakantie naar het zuiden is het belangrijk om je hond ook extra te beschermen tegen zandvliegen en teken en bij thuiskomst en een maand later te ontwormen omwille van hartworm.

Mijn hond gaat op pension, wat moet ik hiervoor in orde brengen?

Als de hond op pension gaat is een vaccinatie voor kennelhoest verplicht. De andere vaccinaties zijn ook aangeraden. Hoor ook eens na bij het pension of er nog andere verplichtingen zijn met betrekking tot extra vaccinaties, de ontworming en ontvlooiing.

Hoe moet ik mijn huisdier vervoeren in de auto?

In België is het niet verplicht om een hond vast te zetten in de auto, terwijl dit in veel andere landen wel zo is. Wij raden aan om de hond toch vast zetten in de auto (bench of vastgeklikt), voor de veiligheid van hond en baas!

Een poes zet je best in een (stevig) reismandje dat je ergens stabiel in de auto plaatst of kan vastklikken met een gordel.

Mijn hond/kat heeft last van een oorontsteking, mag ik gewoon een product bij de apotheker gaan afhalen?

Een oorontsteking kan verschillende oorzaken hebben (bacterieel, gisten of een vreemd voorwerp zoals een grasaar). We kijken dit altijd eerst na zodat we het juiste product kunnen meegeven.

Kan ik gewoon binnenspringen in de praktijk voor een zak voeding?

De normale onderhouds-voedingen hebben wij standaard in huis. Voor speciale diëten kan je best op voorhand bellen. Wil je zeker zijn dat je zak op voorraad is, neem dan even telefonisch contact op, dan leggen we de zak voor jou opzij.